I Sverige har vi ett utbyggt välfärdssystem. Det innebär att vi tillsammans, genom vårt skattesystem, tar hand om människor som behöver stöd och hjälp på olika sätt. Bor du i Sverige och blir till exempel sjuk eller arbetslös får du alltså hjälp. Vårt välfärdssystem täcker bland annat sjukhus, skolor och äldrevård. Men en sak som välfärden inte omfattar är tandvård för vuxna.

Många har problem med sina tänder och kanske särskilt problem med visdomständer som sitter längs bak i munnen. Dessa krångliga tänder dyker ofta upp i tonåren och de kan krångla på olika sätt. Ibland växer de snett, ibland fastnar matrester i dem och ibland blir det infektioner. Kolla gärna in Sunstargum som erbjuder flera produkter som hjälper dig till en bättre munhälsa.

Får du problem med dina visdomständer bör du uppsöka en tandläkare för att undersöka tänderna och få en bedömning. Och detta är inte billigt! Hur stor kostnaden blir beror på vilken behandling tandläkaren rekommenderar. Det kan därför kännas lite konstigt att tandvård inte ingår i välfärdssystemet. Med jämna mellanrum hörs dock politiska röster som vill ändra på detta, men ännu idag kan faktiskt tandvård vara en klassfråga. Den som har råd att gå till tandläkaren har fina tänder, och den som inte har råd kommer att få bekymmer med sina tänder.