En stor del i välfärden är att alla ska kunna leva under så bra förhållanden som möjligt och ha råd med det mest basala. Idag är det dock även möjligt att ta del av tjänster som förr ansetts som en lyx, allt tack vare Rutavdraget. Med detta avdrag behöver du bara betala hälften av vad de hushållsnära tjänsterna som till exempel städning kostar. Vi berättar mer här.

Vardagen ställer höga krav

I dagens samhälle ställer vardagen höga krav på oss. För att anses lyckad ska man ha en framgångsrik karriär, roliga fritidsintressen, träna och inte minst ha ett vackert hem. I realiteten är det emellertid få som klarar att hålla upp tempot utan att gå in i väggen. Kraven är helt enkelt för höga. Nu är det dock möjligt att få hjälp med de sysslor som stressar många, till exempel städning. Förr var det bara förunnat de som hade mycket pengar, men med hjälp av Rutavdraget kan många fler ta del av dessa tjänster. Skulle du vilja ha hjälp med städningen hemma och få en lugnare vardag så erbjuder Qleano en rad städtjänster som alla är berättigade till Rutavdrag.

Fortfarande är det tyvärr så att människor som har det lite sämre ställt, och människor som bor i hyreslägenhet i mindre utsträckning utnyttjar Rutavdraget. Det är synd eftersom avdraget är till för att främja arbetsmarknaden och ge fler tillgång till hushållsnära tjänster. Är du sugen på att testa hemstädning så är det enkelt att vända dig till Qleano och få en gratis offert.

Vad är Rutavdrag?

Känner du dig fortfarande lite förvirrad kring vad Rutavdrag egentligen är? Då ska vi förklara det närmare här. Rut är egentligen en förkortning som står för rengöring, underhåll och tvätt, och det är också till den typen av tjänster det kan användas. Rutavdraget uppgår som mest till 50 % av arbetskostnaden, dock kan man få ersättning med högst 75 00 kronor per år. För att man ska kunna få Rutavdrag bör man bo helt eller delvis i bostaden där arbetet utförs. Man ska också vara svensk medborgare och betala skatt i Sverige. Rutavdraget är alltså till för främst hushållsnära tjänster. År 2020 tvingades Skatteverket att kräva tillbaka flera miljoner då avdraget använts på ett felaktigt sätt, till exempel för att bygga attefallshus och trädäck. För sådana tjänster är det snarare Rotavdraget som ska användas. Det gäller alltså att du undersöker noga för vilka tjänster Rotavdraget gäller. Städning är emellertid garanterat en sådan. I den här artikeln kan du läsa mer om Rotavdraget och hur det fungerar.

Varför finns Rutavdraget?

Varför har man då bestämt sig för att införa Rutavdraget? Avdraget är främst till för att främja arbetsmarknaden och låta personer som har svårt att få jobb hitta en sysselsättning. Avdraget innebär att fler kan utnyttja hushållsnära tjänster, något som också leder till fler arbetstillfällen. Det har till exempel blivit populärt för pensionärer att tjäna extra pengar efter att detta avdrag infördes. Kritiska röster säger att Rutavdraget är till för att utnyttja de svaga och ge de som har mycket pengar ännu billigare tjänster, men om det råder det delade meningar. Många hävdar också att avdraget låter människor få komma ut på arbetsmarknaden och få ett sammanhang, något som är viktigt för livskvaliteten. Det ger också människor med mindre medel chansen att utnyttja hushållsnära tjänster och sänka stressen i vardagen vilket bidrar till folkhälsan och välfärden.